Vegán tojás helyettesítő

Tojás helyettesítő a vegán étrendben. Hogyan és mivel lehet a tojást helyettesíteni?

Azzal, hogy elhagyjuk a tojást az étrendünkből még nem kell lemondanunk a süteményekről, tésztákról, majonézes ételekről, rakottakról sőt még a tojásrántottának is van vegán növényi eredetű alternatívája.

Egy darab tojás vegán helyettesítő sütéskor:

egy fél banán, almaszósz, mogyoróvaj, chia mag, lenmag, agar-agar, szója protein segítségével. Választhatjuk bármelyik növényi tojás helyettesítőt attól függően, hogy milyen ételt készítünk, sósat vagy édeset.

Azok számára is hasznos lehet az alábbi tojás helyettesítő ábra, akik ugyan esznek tojást, viszont szeretnek új dolgokat kipróbálni vagy éppen a készülő süteményhez elfogyott otthon a tojás…

 

Lenmag, mint természetes növényi tojás helyettesítő

Miért válasszuk a lenmagot sütéshez, mint vegán alternatívát? Mi azért szeretjük, mert egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető, és nincs kiérezhető jellegzetes íze a süteményeknél és megbízható.

Lenmag tojás (flax egg) mindössze 2 összetevőből elkészíthető:

Víz és lenmag őrleményből. Elsőként őröljük meg az egész lenmagokat kávédaráló vagy aprítógép segítségével. Használhatunk lenmag pelyhet is, amit készen vásárolhatunk már. Mi a Bulkshop ban kapható lenmag, és a lenmag pelyhet is ajánljuk.

Lenmag tojás elkészítés menete:

  • Az őrölt lenmagokat tegyük egy tálkába, majd öntsünk rá a megadott mennyiségű langyos vizet és kavarjuk meg egy villával, vagy kézi habverővel. Fontos, hogy elsőre a lenmagot tegyük a tálba, és ne a vizet, mert kis csomók lehetnek, amiket nehezebben tudunk majd kikavarni.
  • A lenmaj tojás most még elég folyós, ezért 10 percre tegyük félre, hogy be tudjon sűrűsödni és magától zselésebb állagot vegyen fel. Minél tovább hagyjuk állni, annál zselésebb állagot kapunk.
  • Keverjük meg újra a lenmag tojásunkat és használjuk fel.

Számos recepthez használhatjuk a lenmag tojást, kivéve persze a habokhoz és felfújtakhoz. Jól összefogja a sós vagy édes sütemények hozzávalóit. Abban az esetben, ha a recept 3 db tojásnál többet ír elő, akkor már nem lesz elegendő csak a lenmag tojást használnunk.

Következő: vegán fehérje bevitel
Mitől vegán egy étterem? Olvasd el rövid beszámolónkat itt: Madal Food Vegán Étterem