Vegán étterem Budapest

vegán étterem budapest

Mit jelent, hogy vegán étterem?

Mitől lesz vegán étterem? Mit jelent vegánnak vagy vegetáriánusnak lenni?

A vegán étterem / vegán bisztró/ vegán street food nem egyenlő a vegetáriánus étterem vagy a vegetáriánus-barát étel kínálattal. Mi az ami elsőre beugrik, mint vegetáriánus opció egy étterem kínálatából? Általában rántott sajt, rántott zöldségek, sültkrumpli, majonézes saláta. Sajnos ezek mind tartalmazhatnak állati eredetű összetevőt, mint pl. a tojás a panírban és a majonézben, ill. tejszármazék a sültkrumpliban. (Általában a mirelit / fagyasztott hasábburgonya vagy steak burgonya tartalmaz tejport, tejsavót vagy tejfehérjét) Így a vegán étrendet követőknek nagy könnyebbség, ha kifejezetten vegán étterem vagy étkezdébe tudnak enni. A vegán panír, vegán majonéz más néven veganéz, tehát nem tartalmaz állati eredetű összetevőt.

Mit jelent vegánnak vagy vegetáriánusnak lenni?

A mai napig is sokan vannak, akik még nem hallották, hogy a vegán életmód a növényi étrend és a vegetáriánus életmód nagyban eltér egymástól. Vegán étrendűek azok, akik tisztán növényi alapú táplálkozást folytatnak, tehát nem esznek semmilyen tejterméket, tojást, mézet, és természetesen húst sem.

A vegán étterem kínálat ennek megfelelően kizárólag növényi alapanyagokból áll, semmilyen tejterméket (vaj, sajt, joghurt, tejföl, krémsajt, tejszín, stb. ) és tojást nem használ. Egy vegán étterem 100% ban mentes az állati eredetű termékektől.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a vegán étterem csak salátát és gyümölcsöt kínál, hiszen ezeknek az állati eredetű termékeknek megvannak a néha megszólalásig hasonlító növényi alternatíváik. Az olajos magvaktól a gabonafélékig a növényi alapanyagok ráadásul még hozzájárulnak az egészséges életmódhoz is.

Madal Food – Vegan Pasta Bar nyitvatartás

Vegán életmód és fehérje pótlás?

Ilyenkor egyből felvetődnek a kérdések, hogy mi a helyzet a kalciummal, vassal, vitaminokkal és mégis hogyan lehet elég fehérjét bevinni a szervezetünkbe, hogy ne legyen vitamin hiányunk?

A vegán vagyis a tisztán növényi alapú étrendről számos tanulmány bizonyítja, hogy minden szükséges tápanyagot biztosít az emberi szervezet számára. A változatos, tudatosan összeállított vegán étrend, tehát nemcsak egészségesebb, de biztosítja a megfelelő vitamin és fehérje bevitelt. Sok profi sportoló választja a vegán étrendet, mert sokkal több előnnyel jár, mint egy állati eredetű termékeket tartalmazó étrend.

Tovább a vegán fehérje források oldalra: vegán fehérje bevitel

A vegán étrend nem jár lemondással?

Néhányan úgy érzik, hogy nehezen tudnak lemondani a régi kedvenceikről, mint a sajt vagy a tojás és emiatt nem lépik meg a vegán étrendet.

A jó hír az, hogy számos olyan elérhető vegán megoldás van amivel könnyedén helyettesíthetőek régi kedvenc alapanyagaink. Receptek sokasága és a kis boltokban is már egyre jobban elterjedő vegán készítmények és alapanyagok kaphatóak. Tehát fontos kiemelnünk, hogy a vegán életmód nem jár lemondással, egyhangú unalmas ételekkel. A vegán éttermek széles kínálata is bizonyítja ezt.

Személyes tapasztalatunk az, hogy megnyílik a gasztronómia eddig titkos ajtaja, mi döbbenten tekintünk vissza régi önmagunkra, hogyan is érhettük be a hagyományos egyhangú ételekkel, amikor lehet változatos és finomabbnál finomabb egyszerűen elkészíthető vegán ételeket is enni?

Kövess minket a Madal Food Facebook és Instagram oldalunkon is.

Vegán étterem kínálat

Szerencsére Budapesten is sorra nyílnak vegán éttermek, vegán ételbárok, vegán hamburgerezők, vegán cukrászdák, vegán kévézók és sok olyan hely, ahol vegán ételeket is kínálnak. Elmondható, hogy általánosságban sokkal nagyobb az érdeklődés a vegán éttermek felé, mint pár évvel ezelőtt.

Ha nincs időnk magunknak elkészíteni az ételt vagy csak szeretnénk  kimozdulni a családdal, ismerősökkel, akkor már sokféle vegán étterem kínálatából választhatunk. Mindenképp kiváló program azok számára is, akik csak ismerkednek a vegán ételekkel, nyitottak az újdonságra.

Vegán éttermek között is van különbség, hiszen sokféle konyhai irányzatot képviselnek, ezáltal megismerhetjük a magyar és a nemzetközi vegán konyha megoldásokat egyaránt. Ha csak tehetjük, próbáljunk ki minél több vegán éttermet.

Ha minket is kipróbálnál, az alábbi címen érsz el minket:

Madal Food – Vegán étterem I 1054 Budapest Alkotmány u. 4.

Nyitva: H-P: 11:30 – 16:00 Hétvége: Zárva  I Tel: +36-20-534-7614

Házhoz is szállítunk:  a WOLTon keresztül.